Mak - składnik kosmetyków naturalnych?

2019-02-26
Mak - składnik kosmetyków naturalnych?
Mak w kosmetykach naturalnych jest składnikiem niezwykle cennym! Co z maku działa na naszą skórę i czemu? Wszystkie odpowiedzi oraz ciekawostki przedstawiamy w poniższym wpisie! 

Mak. To chyba jeden z nielicznych chwastów, które są ładne. Po prostu. Lubimy patrzeć i podziwiać jego czerwoną koronę. Nam osobiście mak, przywołuje w pamięci dzieciństwo, beztroskę, gorące lato i słońce.                                                                                                                                                                       
Ale mak nie jest wyłącznie "szkodnikiem" konkurującym ze zbożami na polskich polach, jest także niezwykle cennym składnikiem kosmetycznym. Szczególnie istotny jest otrzymywany z niego olejowy ekstrakt, który zawarłyśmy w naszych kosmetykachCo w nim niezwykłego i dlaczego tak bardzo go polubiłyśmy? Oto powody:
  1. jest lipidowy, czyli bardziej przyjazny naszej skórze, lepiej przez nią przyswajalny, szybciej się wchłaniający;
  2. ma przeprowadzone badania aparaturowe potwierdzające jego działanie ujędrniające, przeciwzmarszczkowe, poprawiające mikrokrążenie skórne i redukujące cienie i worki pod oczami;
  3. zawiera wysoki udział kwasu linolenowego, który doskonale wzmacnia i uszczelniania barierę naskórkową oraz sam w sobie działa aktywnie biologicznie wpływając m.in. na ujednolicanie kolorytu skóry.     




CIEKAWOSTKA:
Olejowy ekstrakt z maku, który znalazł się w naszych produktach otrzymywany jest za pomocą ekstrakcji nadkrytycznej, czyli najbardziej zaawansowaną metodą ekstrakcji, zaliczaną do tzw. zielonej chemii. Jej produktem jest tylko i wyłącznie esencja lipidów roślinnych (rozpuszczalnik odparowuje).

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel