Rokitnik inny niż wszystkie! Wielkie odkrycie i rekordowa skuteczność!

2019-07-09
Rokitnik inny niż wszystkie! Wielkie odkrycie i rekordowa skuteczność!
Choć rokitnik, ze względu wielce dobroczynne działanie na skórę i cały organizm, stał się bardzo popularny zarówno w diecie jak i kosmetyce, to nadal odkrywamy nowe jego walory. Unikalne. Superważne dla zdrowia i piękna skóry. Wyjątkowe na skalę europejską!

Śpieszymy donieść, że w naszych kremach z serii Rokitnik, znajdziecie jedyny na skalę europejską epigenetyczny ekstrakt z nasion ten rośliny. Nie był on do tej pory znany i wykorzystywany. A my na razie jesteśmy jedyna marką w Europie, która wprowadziła go do swoich produktów.

Dlaczego? Bo od początku postawiłyśmy na ekstrakty, które wyróżniają się na tle innych, zaawansowaną stroną naukową. Tylko takich szukałyśmy i tylko takie tylko stosujemy. To nauka, a nie ludowe wierzenia jest dla nas jasnym i niepodważalnym dowodem na skuteczność składników roślinnych. A ten wyjątkowy ekstrakt ma naprawdę imponujące badania! Jego pozyskanie nie jest proste, gdyż frakcja go zawierająca stanowi niewielki udział w nasionach. Jest niczym prawdziwy diament. Niezwykle cenny dla naszej skóry, bo działa precyzyjnie na poziomie komórkowym, aby skutecznie chronić, pobudzać i zabezpieczać przed przenoszeniem uszkodzeń. Dzięki niemu nie pozostawiają śladu w komórkach. Ale jest więcej! Jego precyzyjne działanie przekłada się na ponadprzeciętne efekty poprawy jędrności i gęstości skóry!

Ten unikalny ekstrakt z rokitnika:
  • ujędrniania +18%*
  • zwiększa gęstość skóry +26%*
  • wzmacnia jej struktury
  • chroni
  • zapobiega przyspieszonemu starzeniu!
*w badaniach instrumentalnych, po 56 dniach stosowania produktu z tym ekstraktem w zalecanej dawce.

 
Teraz już wiecie, dlaczego właśnie rokitnik, choć nie działa nawilżająco, stał się sercem naszej linii nawilżanie i odżywianie. Zapewnia doskonałą pielęgnację i dodatkowy bonus przeciwstarzeniowy zarówno cerze młodej, jak i tej dojrzałej!

Jesteście ciekawi rokitnika? Chcecie dowiedzieć się więcej o tej wyjątkowej roślinie? Zachęcamy do przeczytania poniższego materiału, opracowanego przez dr inż. Katarzynę Sadowską, eksperta w dziedzinie ziołolecznictwa i eksperta marki UZDROVISCO. Uwaga! Znajdziecie w nim wiele ciekawostek!

Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides L.)
Jest okazałym krzewem z rodziny oliwnikowatych (Elaeagnaceae). Wszechstronne walory prozdrowotne rokitnika były znane już w starożytności. Grecy stosowali te pomarańczowe owoce w żywieniu koni, co powodowało zdrowszą i lśniącą sierść, stąd łacińska nazwa pochodzi od dwóch słów hippis – koń i phao – błyszczący. Od wieków, oprócz wielu zastosowań tej rośliny, wskazywano na jej pozytywny wpływ w leczeniu dolegliwości skórnych, przyspieszeniu gojenia, leczeniu oparzeń oraz poprawie kolorytu cery.

Co cennego w rokitniku?
Owoce rokitnika posiadają dużą zawartość witaminy C (ok. 600 mg/100g), na której stabilność wpływa brak enzymu powodującego rozkład tej witaminy oraz wysoka zawartość polifenoli o właściwościach antyoksydacyjnych. Natomiast tokoferole, rozpuszczalne w tłuszczach, ochraniają olej zawarty w miąższu i nasionach rokitnika. Ekstrakt z pestek rokitnika zawiera znaczne ilości flawonoli, w szczególności glikozydy kemferolu, izoramnetyny i kwercetyny. Związki te są silnymi przeciwutleniaczami, mają zdolność do wychwytywania wolnych rodników i reaktywnych form tlenu, które degradują kolagen i uszkadzają ściany naczyń krwionośnych.  Kemferol hamuje degradację kolagenu, a kwercetyna przyspiesza procesy naprawcze zmniejszając powstawanie mikrouszkodzeń skóry. Takie działanie ma szczególne znaczenie w kosmetykach chroniących przed oznakami utraty jędrności i witalności skóry.  Flawonoidy mają zdolność do absorbowania światła UV, dzięki czemu mogą pełnić funkcję ochraniającą skórę przed degeneracyjnym działaniem słońca. Glikozydy kemferolu, izoramnetyny i kwercetyny wykazują również właściwości przeciwzapalne poprzez hamowanie białek będących mediatorami stanu zapalnego.  Do związków biologicznie czynnych, występujących w dużych ilościach w owocach rokitnika należy zaliczyć również karotenoidy. O obecności tych związków świadczy intensywnie pomarańczowa barwa owoców.

Olej rokitnikowy
Może pochodzić zarówno z pulpy owocowej, jak i z nasion. Olej z nasion rokitnika posiada więcej kwasów tłuszczowych nienasyconych i jest źródłem kwasów omega-3 i omega-6. Natomiast w oleju z pulpy owocowej zawartość kwasów nienasyconych jest mniejsza i wynosi ok. 70%. Na szczególną uwagę zasługuje kwas palmitooleinowy POA, (omega-7), który jest naturalnym składnikiem lipidów skóry, wpływa on na proces ziarninowania i regenerację naskórka, odpowiadając za gojące właściwości oleju rokitnikowego.

Zastosowanie w kosmetyce
Ekstrakt z nasion rokitnika, z uwagi na biologicznie aktywne związki o charakterze flawonoli, wykazuje wielokierunkowe oddziaływanie odżywcze, przeciwzmarszczkowe i regenerujące na skórę. Z uwagi na działanie ochronne wobec kolagenu, doskonale sprawdza się w preparatach dla skóry dojrzałej. Może mieć zastosowanie w pielęgnacji cery podrażnionej nadmierną ekspozycją na promieniowanie UV, a glikozydy kemferolu, izoramnetyny i kwercetyny, o charakterze antyoksydacyjnym chronią skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Dr inż. Katarzyna Sadowska

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel